آواژه
ارائه خدمات روانشناسي

سركشي نوجوان يكي از معضلاتي كه خانواده ها در اين سنين با فرزندان خود دارند. نوجوانان در اين سنين رفتار هايي از خود نشان مي‌دهند كه علائم طبيعي بلوغ هستند. اما نبايد آنها را ناديده گرفت. سركشي در نوجوانان پسر معمولا شايع تر است. اما در هر دوجنس مشاهده مي‌شود. اگر اين رفتار كنترل نشود در آينده او نيز تاثيراتي خواهد داشت. اين رفتار در نوجوان با علائمي همراه است كه در اين مقاله به توضيح آنها خواهيم پرداخت. براي آشنايي با راه هاي تربيت نوجوان كليك كنيد.

منبع: سركشي نوجوان | 3 فايده سركشي نوجوان

سركشي نوجوان

سركشي در دوران نوجواني به معني بروز رفتارهاي افراطي و عصبي است. نافرماني در اين سنين، واكنشي طبيعي است؛ اما نكته قابل توجه رفتار والدين در اين مورد است. والدين با برخوردهاي اشتباه باعث تثبيت اين رفتار در نوجوان مي‌شوند.

سركشي نوجوان به منزله بي توجهي به قوانين والدين است. اما رفتار والدين بسيار در كاهش اين سركشي ها حائز اهميت است. با كمك روانشناس نوجوان سعي در بهبود رفتارهاي فرزند كنيد.

براي آشنايي با مشكلات نوجوانان اين مقاله را مطالعه كنيد.

نشانه هاي سركشي نوجوان

نوجوان سركش از خود نشانه هايي بروز مي‌دهد. والدين با اين نشانه ها بايد اقدام به بهبود رفتار نوجوان كنند. در اين بخش مقاله به نشانه هاي سركشي نوجوان اشاره كرده ايم.

⏺ پرخاشگري

⏺ ناسزاگويي

⏺اعتيادبه موادمخدر يا سيگار

⏺ بزهكاري

⏺ افت تحصيلي

علت سركشي نوجوان چيست؟

به دليل حساسيت سن بلوغ و چالش هايي كه در اين دوران وجود دارد؛ طبيعي است كه نوجوان از خود نافرماني نشان دهد. اما همه علائم از بلوغ ناشي نمي‌شوند. علل مختلفي نيز در سركشي نوجوان وجود دارد. در اين بخش مقاله راجع به علت سركشي نوجوان توضيح داده ايم.

⏹ اثبات استقلال به خانواده

يكي از علت هاي سركشي نوجوان، اثبات استقلال به خانواده است. آنها با انجام چنين رفتارهايي قصد اثبات استقلال خود را به خانواده دارند. در اين دوران نوجوانان نه جايگاهي ميان كودكان دارند و نه جزو بزرگسالان محسوب مي‌شوند. به همين دليل هميشه در حال جنگيدن براي حقوق خود در خانه هستند. و با اين كار ابراز وجود مي‌كنند. احتمالا ديگر علاقه اي به اينكه با آنها مثل كودكان رفتار بشود را ندارند. و خواستار آزادي عمل بيشتري هستند.

⏹ فشار همسالان | سركشي نوجوان

بخشي از سركشي نوجوانان تحت تاثير همسالان و دوستان آنهاست. براي مثال وقتي نوجواني ديرتر يا زودتر از بقيه به بلوغ مي‌رسد؛ يا توسط ديگران طرد يا حمايت مي‌شود. در هر دو صورت حس ياغي بودن به او دست مي‌دهد.

⏹ هورمون ها

در اين سنين به دليل برهم خوردن تعادل هورمون ها و بروز صفات ثانويه، بخشي از رفتار هاي سركشي نوجوان به علت همين موضوع است. با تغييرات بدني خود نمي‌توانند كنار بيايند و يا از بدن خود خجالت مي‌كشند. شايد تحت تمسخر اطرافيان قرار بگيرند و همين موضوع باعث بروز خشم آنها مي‌شود. حتي بالا رفتن هورموني مثل تستستورون، آنها را خشمگين تر نيز مي‌كند.

⏹ شرايط نابسمان خانواده | سركشي نوجوان

معمولا در خانواده هايي كه شرايط نا آرامي دارند؛ بيشتر شاهد بروز سركشي نوجوان هستيم. تعداد زياد فرزندان، مشكلات مالي، طلاق، فرزندخواندگي و … همگي از اوضاع دشوار خانوادگي هستند كه درك و پذيرش آنها براي نوجوان سخت تر است. به همين دليل نوجوان نيز براي دريافت توجه بيشتر دست به نافرماني مي‌زند.

⏹ هيجان خواهي

از ديگر علل سركشي نوجوان، هيجان خواهي است. برخي از نوجوانان فقط به علت ويژگي هاي شخصيتي خود يا ارضاي حس كنجكاوي، دست بر رفتارهاي پرخطر يا آسيب زا مي‌زنند. براي مثال ابتلا به جنون دزدي در اين سنين مي‌تواند يكي از اين عوامل باشد. در جنون دزدي فرد هيچ نياز مالي ندارد يا چيزي كه مي دزدد بسيار ناچيز و كم ارزش است. كه اين تنها نشان دهنده علاقه او به اين كار است. براي جلوگيري از دزدي نوجوان كليك كنيد.

آيا سركشي نوجوان فوائدي نيز دارد؟

نمي‌توان نام فايده را روي سركشي نوجوان گذاشت. ولي يكي از مراحل رشد طبيعي اوست. از اين بابت مي‌توان خوشحال بود كه او مانند ديگر همسالان خود رفتار خواهد كرد و از اين دوره گذر مي‌كند. اما بخشي از مزيت هايي كه اين سركشي مي‌تواند براي او داشته باشد را در اين قسمت ذكر مي‌كنيم.

✅ بيان بي پرده احساسات

سركشي نوجوان مي‌تواند باعث از بين رفتن حس خجالت در او شود. و راحت تر احساس خود را نسبت به مسائل بيان كند. آنان به جاي پيروي كوركورانه يا احساسي از قوانين، بدون تعارف، اعتراض خود را بيان مي‌كنند.

✅ استقلال طلبي | سركشي نوجوان

گاهي اين احساس غرور و عدم كمك از خانواده در نوجوان باعث استقلال بيشتر او در انجام امور مي‌شود. سركشي نوجوان جايي مفيد واقع مي‌شود كه در او حس استقلال را ايجاد كند؛ و عزت نفس او را افزايش دهد.

✅ مسئوليت پذيري

سركشي نوجوان در اين سنين باعث مي‌شود آنان احساس مسئوليت بيشتري نسبت مسائل خود بكنند. به بيان ديگر وظايف و مسئوليت هاي خود را بشناسند و خودشان آنها را انجام دهند. در اين زمينه به آنها استقلال عمل داده و اجازه دهيد دنياي بزرگسالان را كشف كنند. اما در اين مسير كنارشان باشيد.

براي جلوگيري از بروز سركشي نوجوان چه كنيم؟

قطعا راه هايي براي كنترل سركشي نوجوان وجود دارد. اما والدين با صبوري و همكاري يكديگر مي‌توانند نوجوان را مهار كنند و به او مفاهيم تازه اي بياموزند. رفتار با يك نوجوان در سن بلوغ قطعا آسان نيست اما روش هاي مخصوص به خود را دارد. براي آشنايي با راه هاي كنترل نوجوان كليك كنيد.

📌 مقايسه نكنيد

يكي از روشهاي جلوگيري از سركشي نوجوان، عدم مقايسه آنهاست. مقايسه فرزند خود با ديگران اصلا روش صحيحي نيست و حتي اوضاع را بدتر خواهد كرد. غرور يك نوجوان براي او از هرچيزي واجب تر خواهد بود. شما در مقايسه او با ديگران به غرور او لطمه خواهيد زد. حتي ممكن است نوجوانتان سرخورده شود.

📌 اصول و مرزها را براي او تعيين كنيد

جهت جلوگيري از سركشي نوجوان، مرز ها را براي او تعيين كنيد. به او بفهمانيد كه با روش هايي مثل سركشي يا پرخاشگري به هدفش نخواهد رسيد. در خانواده قوانيني وجود دارد كه بايد به آنها احترام بگذارد. اين قوانين براي همه اعضاي خانواده است و فقط مختص او نيست. اصول و ارزش هاي خانواده مسئله ديگري است كه نوجوان بايد به آنها پايبند باشد. توجه به اين نكته ضروري است كه براي او قوانين سختگيرانه وضع نكنيد چرا كه نتيجه معكوس خواهد داد.

📌 قضاوت كردن ممنوع

سرزنش آنها و قضاوت نوجوانان مشكلي را حل نخواهد كرد. تحمل دوران بلوغ به تنهايي براي نوجوان سخت خواهد بود. با قضاوت هاي نسنجيده و بي جا شرايط را براي آنان سخت تر خواهيد كرد. براي مثال به او نگوييد چرا اينطوري لباس مي‌پوشي يا اين چه طرز حرف زدن است! به انتخاب هاي او احترام بگذاريد. بنابراين اگر قصد جلوگيري از سركشي نوجوان داريد، بايد قصاوت نكنيد.

📌 از او يك ديكتاتور نسازيد

براي جلوگيري از سركشي نوجوان، نبايد از او ديكتاتور بسازيد. با اهميت بيش از حد و طبق ميل او رفتار كردن، نوجوان را شرطي مي‌كنيد. به اين معني كه او خيال مي‌كند راه دستيابي به خواسته هايش فقط سركشي و رفتار هاي ناهنجار است. با چنين رفتاري، سركشي در او حتي بعد از نوجواني نيز باقي خواهد ماند. و او تبديل به يك ديكتاتور خواهد شد.

📌 نصيحت نكنيد

نوجوانان از نصحيت شدن تنفر دارند. با او گفت وگو داشته باشيد و در مورد هدف هاي رفتاري از او سوال بپرسيد. از او بخواهيد شفاف تر براي شما توضيح دهد يا اگر از انجام اين رفتار ها قصدي دارد؛ آن را مستقيما بيان كند. اجازه دهيد اين مكامله دو طرفه باشد و تبديل به سخنراني يك طرفه نشود. در حرف هاي خود از طعنه و كنايه استفاده نكنيد و روشن منظور خود را بيان كنيد. پس براي جلوگيري از سركشي نوجوان، او را نصيحت نكنيد. براي رفتار صحيح با نوجوان كليك كنيد.

📌 او را تشويق كنيد

معمولا نوجواناني كه ساختار شكني و بي قانوني مي‌كنند؛ هيچ وقت مورد توجه و تشويق كافي قرار نگرفته اند. او را براي تلاشي كه مي‌كند؛ تشويق كنيد. در مورد ظاهرش نيز از او تمجيد كنيد ولي در اين كار زياد روي نكنيد. تشويق، انگيزه او را براي انجام كارهاي مفيد، افزايش مي‌دهد. و سركشي نوجوان را كاهش مي‌دهد.

📌 به روانشناس مراجعه كنيد

كمك از يك روانشناس، در زمينه كاهش سركشي نوجوان بسيار موثر خواهد بود. روانشناس با آگاهي از نيازهاي نوجوانان و حساسيت اين دوره، به والدين و خود نوجوان كمك خواهند كرد تا از اين دوره گذر كند.

سخن پاياني

رفتار با نوجوانان، ترفند هاي خود را دارد. معمولا والديني كه در اين زمينه هيچ تجربه قبلي ندارند؛ شكست خواهند خورد. اگر با انجام روش هاي مختلف، بازهم اين رفتار ادامه پيدا كرد نشان دهنده مشكل عميق تري در اوست. اما با مراجعه به روانشناس و كمك از يك متخصص مي‌توان سركشي نوجوان را كنترل كرد و حتي آن را تبديل به رفتارهاي مفيد كرد.

مركز مشاوره آواژه به صورت تلفني و حضوري به شما مراجعين گرامي خدمات ارائه مي‌دهد. جهت كسب اطلاعات بيشتر با شماره زير تماس حاصل فرماييد.

براي دريافت مشاوره در زمينه سركشي نوجوان مي‌توانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني از طريق شماره 02191002360 و يا از طريق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترين متخصصان در مركز مشاوره روانشناسي آواژه تماس حاصل نماييد.

 

 

سوالات متداول

علت سركشي نوجوانان چيست؟

اثبات استقلال به خانواده، هورمون ها، شرايط نابسامان خانواده، فشار همسالان و هيجان خواهي از علل سركشي نوجوان است.

چگونه با نوجوان حرف گوش نكن حرف بزنيم؟

در قدم اول به او فضا دهيد و گوشزد كنيد تا زماني كه خشم خود را كنترل نكند؛ به حرف هايش گوش نخواهيد داد. او را نصيحت و قضاوت نكنيد. از شوخي و طعنه نيز استفاده نكنيد و اجازه گفت و گو دو طرفه دهيد.

منبع: سركشي نوجوان | 3 فايده سركشي نوجوان

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1402/3/12  ] [ ۰۹ ] [ avaje ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 9
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب